Jump to content
simplicitydown

No way to move multiple clips without entire project glitching to pieces

Recommended Posts

I dropped a lot of money on this program with high hopes of making a bunch of zany videos with my kids but so far have only been met with hair-pulling frustration.
I loaded a few images, a text effect, a video, and an audio clip playing over top of these things. All good.
THEN we decided that we wanted a different video clip at the start of the movie...
So this leads to the 'should be simple like on all other programs but cannot find an answer anywhere online even though many people are asking the same thing' situation. Ctrl+A highlights everything as one would expect, but when one moves the clips when they are all highlighted to move them as a group, they all snap back to the beginning of the film no matter what. I had varying results by painstakingly trying to ctrl+shift click every single clip and effect without clicking a millimeter in the wrong spot, and not all of them will move at once, seemingly randomly.
So trying to move and realign each separate clip a few seconds down the timeline resulted in complete catastrophe. Now the video clip that I am trying to load appears black no matter how or where I load it, although the audio plays. The text effect still appears in the timeline, but will not appear in the video.
Even if the video and text still appeared, I would now have to re-readjust every single other clip to lign up with the end of the new video at the start of the film individually, which would probably glitch out the program and destroy our work even more, so I am asking for help to try to figure this out and console the kids. What was supposed to be fun family time turned into angry confusion time.
Please, please help, the dent this program put in my wallet is too large for these kind of problems!..

Thanks so much.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's wise to regularly back up a project.  Use FILE|SAVE AS and give it a incremental name or number, so as not to overwrite prior saves.  If there has been a save, look under FILE|RECENT PROJECTS.  This may allow you to sort out the mess.

To move all clips - without snapping - use <ctrl-A>, then hold down the <alt> key while dragging.

As for the black clip, open the OPTIONS menu|DISK tab and click the Clear Unused Cache Files button.  This will eliminate possible cache corruption.  Restart VP and reload the project.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, thanks so much . While ctrl+A then holding alt while dragging did successfully enable moving all the clips.
And I discovered that whenever videos are placed in video track 2 instead of 1 - they turn black as mentioned - track one they appear again.
The problem now is that after moving them all out of the way, inserting the new clip at beginning - how do I move all the clips back together to seam up with the new clip? Any manner of holding left and dragging to highlight the desired clips and trying to move them as one remains completely elusive, which still realllly throws a stick in the spokes of composing with this program..
❤️

Share this post


Link to post
Share on other sites

lol and when I want to cut a clip to splice on in to the middle of a video, all the following clips automatically jump the the left locked to the clip that was cut - so again but in another way not being able to control multiple click and drop dragging of elements becomes the sinister destroyer of things :p...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

" The problem now is that after moving them all out of the way, inserting the new clip at beginning - how do I move all the clips back together to seam up with the new clip? "

Grabbing all the clips or grouping them you can move them to the right and they will stay put if you press Ctrl +Alt. Now having moved all your clips along to make enough space for inserting a new one  you will have a gap. Simply right click on the gap and select Close Gap in Track from the menu that comes up.All the clips to the right of the gap will shift left.

However from your original post you say you wanted to add a clip to the begining of your timeline. To do this without all the grouping phaff,  left click (select) the clip in the clip bin and under the Clip Preview window you will see a Place button.Simply click the down arrow to the right of this button and select Place on Sequence at Start.  (Ctrl+SHIFT+HOME).

..and when I want to cut a clip to splice on in to the middle of a video, all the following clips automatically jump the the left locked to the clip that was cut -

If you want to insert a clip at any point, move the red cursor line to the insert point, select your clip in the clip bin and as above, use the Place menu to Place on Sequence at Cursor option. You could edit the clip in the Clip Preview window before doing this using the START and END markers or edit in the usual way after insertion  (like film) by splitting and deleting unwanted bits (followed by closing any gaps produced.)

Nat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×